PCOB-bijeenkomst in teken van 4 mei

Wie was Nathan de Bruin, die begraven ligt op de kleine Joodse begraafplaats ‘de Sandberg’ in Arnhem? Een eenvoudige koopman die rond 1800 met zijn gezin in Arnhem woonde en 200 jaar later de stamvader is van meer dan 500 mensen.

Daniël van den Bos (schrijver van ‘Gezagsgetrouwe Vredelievende Belastingbetalende Medeburgers’) volgt deze familie op hun reis door de tijd. In de dagen van de Republiek werden ze gedoogd. Onder Napoleon kregen ze het burgerrecht. Alles hebben ze meegemaakt: huwelijk, scheiding, vreugde om geboren kinderen en verdriet als ze stierven of ontspoorden. De mannen verdienden hun brood als slager, textielfabrikant, handelsreiziger, diamantslijper, rechter of arts. Vrouwen werden pensionhouder, directrice van een kindertehuis, journalist of notaris.

Gewone Nederlanders waren zij dus, toen de Duitsers binnenvielen. Uit de kampen en de onderduik keerden de laatste overlevenden terug. Met de moed der wanhoop zetten de kinderen van Nathan de Bruin hun schouders onder de opbouw van Nederland en begonnen hier een nieuw leven.

Donderdag 4 mei, 14.00-16.00 uur. Ontmoetingskerk, Schor 4. Toegang gratis, ook voor niet-leden. Een bijdrage voor koffie/thee wordt op prijs gesteld.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *