Lelystad in de overgangsfase

“Een stad in een overgangsfase”, zo karakteriseerde burgemeester Mieke Baltus tijdens de Staat van Lelystad 2022 de situatie waarin Lelystad zich bevindt. En stadsdichter Thomas Gerla bezag de stad als “Knutselperspectief”. Moderator Anja Muller ontlokte Mieke Baltus haar guilty pleasures. Zo veelzijdig was deze eerste fysieke Stadmakerij – bijeenkomst sinds tijden.

Nu de laatste honderd dagen van haar eerste jaar burgemeesterschap zijn ingegaan deelde Mieke Baltus boeiende inzichten. Woningbouw is de grote opgave in de hoofdstad van de nieuwe natuur. Kijk bij de vestiging van bedrijven ook naar wat past in het profiel van de stad. Goede samenwerking in de nieuwe gemeenteraad benoemt ze als eigen missie. En vergroten van de betrokkenheid van de bewoners bij stad en bestuur. Ze roept op tot een houding gericht op kansen in plaats van op teleurstellingen. Job Cohen is met “de boel bij elkaar houden” een voorbeeld voor haar. “Dat is in essentie wat je als burgemeester doet”. En die guilty pleasures? Formule 1 en het Songfestival.

Thomas Gerla moest om stadsdichter te worden zich verplaatsen in de burgemeester. “Maar dat wil ik helemaal niet worden”. Het leidde wel tot het mooie gedicht “Droomsequentie 0320”. Ieder z’n vak, gelukkig maar. Al hoewel het hare voor Mieke Baltus ergens tussen keuze tussen roeping en baan in zit.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *