Het Bultpark

Parel onder de parken

Het Bultpark is de parel onder de parken in Lelystad, zonder andere parken iets tekort te willen doen. Dat wordt duidelijk als we, onder deskundige begeleiding, een wandeling maken langs de vele bijzondere plekken die het park kenmerkt. Zo is er het buurtbos, met eetbare planten en bijenborders die de beestjes elk seizoen ander voedsel bieden. Met ergens overgebleven nokpannen die dienen als beschutting voor padden.

Bottelrozen zorgen voor heerlijke geuren rond de lesruimte in de open lucht maar ze zijn ook te eten. Die aandacht voor eten tref je ook aan in buurtbos middels de hazelaar, de hondsroos de framboos en de sleedoorn. Er staan ook walnotenbomen. In de recent aangelegde pluktuin staan kruiden en eetbare bloemen, voor iedereen beschikbaar.

De aanleg van het park en het onderhoud steunt grotendeels op de vele vrijwilligers die hier zichtbaar veel van hun tijd in steken. Soms springt de gemeente bij met wat ondersteuning. De hele filosofie van het Bultparkcomité stoelt op participatie. Iedereen kan zijn bijdrage leveren en dat gebeurt ook! Kinderen kunnen hier heel avontuurlijk spelen en bospaadjes verkennen, maar ook zie je er veel hondenliefhebbers rondlopen die zelfs een strandje ter beschikking hebben. In het aangrenzende water leven onder meer bevers en otters en veel vissoorten. Kouwenhoven laat daarvan het bewijs zien door een aangevreten boom te tonen. Op een hoge paal een onderkomen voor vleermuizen, waar een specht gaten in heeft gemaakt. Overigens worden door spechten gemaakte gaten in bomen door andere vogels dankbaar gebruikt om er nestjes in te maken. Die kennis krijgen we van fotograaf Frans van der Stoep die uit de bosjes opduikt en weet te melden dat er 60 soorten vogels kunnen worden gespot in het park. Kunstenares Marina Helsloot beschilderde de wortels van de boom zodat er een octopus in kan worden herkend.

Doe participatie komt ook tot uitdrukking is de vele bordjes met namen van planten en struiken en achtergrondinformatie via QR-codes. Er zijn 12 verschillende soorten bollen en knollen te vinden, maar ook bewoners planten die wel zelf. Er is een heel bijzondere bank gemaakt, in de vorm van de boeg van een schip waar de mast wordt gevormd door een dakplataan. Er is een gedichtenroute en een plukroute voor bloemen die door bewoners van de Hanzenborg is aangelegd. Vier leerlingen van het SGL maakten een ontwerp voor de hondenspeelplaats, het Doorbijtertje. Het prieeltje ís een geschenk van de mensen van ’t Lapp.

De rondleiding maakt duidelijk met welk een enthousiasme de vrijwilligers hier te werk gaan. De opsomming doet geen recht aan alles wat er in het Bultpark is te zien, je moet er zelf gaan kijken en misschien ook een handje gaan helpen (info@bultparklelystad.nl). Financieel bijdragen kan ook want hoewel er heel veel gratis gebeurt wordt een bijdrage, voor bijvoorbeeld educatieprojecten, erg op prijs gesteld. Meer weten over het Bultpark en wat er daar allemaal gebeurt?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *