De opdracht een goed rentmeester te zijn

Op 10 maart a.s. verschijnt het boek ‘De opdracht een goed rentmeester te zijn’ van Henk Pruntel. Het is het verhaal van de biodynamische tuinder Jan Jonkman.

35 jaar geleden, op 26 april 1986, stak deze West-Friese tuinder met vrouw en kinderen de Houtribdijk over om als een van de eersten een biodynamisch tuinbouwbedrijf te stichten aan de Bronsweg in Lelystad. Pruntel beschrijft hoe met de komst van gelijkgezinden aan de noordelijke stadsrand een biodynamisch centrum ontstond en hoe dit in belangrijke mate bijdroeg aan de ontwikkeling van Flevoland als koploper in de biologische landbouw in Nederland. Het onderwerp is zeer actueel want het benutten van natuurlijke methoden om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen en de gewassen te beschermen, het gebruik van organische meststoffen, de toepassing van vruchtwisseling en strokenteelt om onkruid en ziekten te voorkomen, zijn methodes die een uitweg bieden uit de huidige landbouwproblematiek. Het gaat in de biologische landbouw echter niet alleen om een andere manier van produceren, maar ook om een levensvisie, een passie. Het gaat om rentmeesterschap, het bieden van een toekomstperspectief door de bodem, onze aarde, in een betere conditie door te geven aan volgende generaties.

Het boek wordt uitgegeven door de Stichting Geschiedenis Biologische Landbouw Flevoland en is vanaf 10 maart voor de prijs van € 22,00 verkrijgbaar bij Boekenbestellen.nl (ISBN-nummer 978-94-6406-523-7).

De opdracht een goed rentmeester te zijn

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *