De beste bodemprijs 2023

De eerste biologisch-dynamische boeren aan de Bronsweg, juni 1986. V.l.n.r.: Jan Jonkman, Paul van Stiphout, Pieter Jan Eschauzier (medewerker van Willem Kips), Lieke Oostveen en Willem Kips. Foto: Jan Blom

De beste bodem van Nederland ligt in Lelystad

De meesten van u hebben vast wel eens gehoord van de ‘Groene Velden’ in Lelystad. Maar wat is dat nou precies? En hoe is het ontstaan? En wat gebeurt daar allemaal?

De West-Friese tuinder Jan Jonkman is onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis van de Groene velden. Hij vertrok op 26 april 1986 met zijn vrouw en kinderen uit Andijk. Met de tractor reden ze de Houtribdijk over, een nieuw avontuur tegemoet in piepjong land. Hij was zijn tijd ver vooruit toen hij 35 jaar geleden als een van de eersten een biodynamisch tuinbedrijf stichtte aan de Bronsweg in Lelystad. Zeg maar gerust een pionier. Mede dankzij zijn inspanningen werd Flevoland koploper in de biologische landbouw. ‘Het succes van de biologische landbouw is veel groter geworden dan ik me toen realiseerde.’ Jan Jonkman himself komt het allemaal vertellen bij de PCOB. Donderdag 25 januari van 14.00 -16.00 uur. In de achterzaal van de Ontmoetingskerk, Schor 4. De toegang is gratis. Wel vragen we u om een vrijwillige bijdrage voor de koffie/thee.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *