In het groene Lelystad hebben veel inwoners een tuin. Naast allerlei vogels, vlinders en andere beestjes bezoeken ook honing en solitaire bijen onze tuinen. De waarde van bijen kan nauwelijks overschat worden omdat ze een belangrijke rol vervullen. Denk aan bestuiving bij de fruitteelt maar ook in de natuur voor allerlei bomen en struiken die vruchten voor vogels dragen. Neem als voorbeeld de honingbij. Deze produceren honing en bijenwas dat gebruikt wordt om kaarsen van te maken. Om een idee te geven: voor 1 pot honing moeten bijen zo’n 60.000 keer uitvliegen en zo’n 6.000.000 bloemen bezoeken.

Een bloemrijke stad is niet alleen prachtig om te zien maar ook van belang om de welstand van bijen, vlinders en insecten te verbeteren. Imkers zorgen voor bijenvolken en verzamelen hun honing. Een fascinerende hobby. Willem Boers is bestuurslid van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging voor Oost Flevoland. Zijn vereniging vierde in 2018 haar 50-jarig jubileum, telt 55 leden en heeft een onderkomen aan de Larserringweg. Willem is enthousiast over zijn hobby en heeft veel te vertellen. ‘Als lid van de vereniging kun je een of meer bijenvolken houden. Die zetten we de hele zomer in drachtgebieden, uiteraard in overleg met de beheerder van zo’n gebied. Zo staan er kasten in het Harderbos, de Oostvaardersplassen, het Natuurpark en bij fruitboeren. Vroeger stond de polder vol met koolzaad en konden er ook broodimkers leven van het houden van bijen. Die hadden dan tientallen kasten. Nu zijn we als imker meer gericht op het in stand houden van de biodiversiteit waar de honingbij een rol speelt en ook wilde bijen. Vorig jaar was een heel goed jaar voor ons door het goede weer. Door veranderingen in het klimaat is de hele weercyclus wel 4 tot 5 weken naar voren geschoven.’

Imkers lijken veelal mannen en ook de jeugd lijkt nog niet gegrepen door deze hobby. Willem: ‘Er komen toch ook steeds meer vrouwelijke imkers en ook jongeren zijn geïnteresseerd. We geven ook op verzoek les op scholen. Op 11 en 12 juli zijn de Open Imkerijdagen. Iedereen die geïnteresseerd is in bijen is die dagen van harte welkom! ’
Schoolpleinen zijn vooralsnog vaak tegelvlaktes met wat speeltoestellen. Moet dat niet anders, met meer ruimte voor groen en bloemen? Willem: ‘operatie Steenbreek had onder andere tot doel om tegels plaats te laten maken voor groen. Dat is nog steeds heel belangrijk ook weer voor die biodiversiteit.’ Op de website lelystad.bijenhouders.nl staat veel informatie over de vereniging en over bij voorbeeld het realiseren van bijenweides.