Stadssafari: een andere kijk op de bomen in het centrum

Natuur is in de hele stad te vinden. In het stadshart is dat minder vanzelfsprekend omdat het groen daar moet concurreren met bebouwing, bestrating en straatmeubilair en lichtmasten. Bovendien liggen overal kabels en leidingen die het bomen lastig kunnen maken. Toch zijn er vele bijzondere bomen in de stad, zoals te lezen is in het boekje dat Ab Strijker en Peter Kouwenhoven samen uitbrachten. Dat prachtige (gratis!) boekje, waarvoor Ab Strijker de Groene Pluim kregen van Natuur- en Milieufederatie Flevoland, beleefde al zijn derde druk.

De Platanen

Met hovenier Peter Kouwenhoven, bekend van de actie Steenbreek en zijn activiteiten voor het Bultpark, doen we een stadssafari door het centrum van Lelystad langs bijzondere bomen. We starten met de rij platanen aan de Zilverkade. Deze bomen zijn goed bestand tegen luchtverontreiniging en hebben weinig ruimte nodig om toch voor een fors bladerdak te zorgen dat veel schaduw en verkoeling brengt. Karakteristiek is de bast van de boom die afbladdert. Een dominee dacht bij de introductie van de boom in Engeland zelfs dat vandalen die bast beschadigd hadden.

 

De Japanse notenboom

Aan het Zilverpark, aan de ziekenhuiszijde, staat de Gingko biloba, de Japanse notenboom, een boomsoort die al 150 miljoen jaar oud is. De boom is tweehuizig: er komen manlijke en vrouwelijke bomen voor. Alleen de vrouwelijke dragen eetbare noten, maar omdat deze bomen zo stinken worden alleen manlijke exemplaren geplant. In de herfst kleurt het blad spectaculair geel.

 

De appelboom

We wandelen verder naar de appelboom op het Stadhuisplein, geplant ter gelegenheid van de actie Steenbreek. Ook deze boom is door de burgemeester geplant. Hij staat tussen lage struiken dus valt niet erg op.

 

 De Trompetboom

Ter gelegenheid van het afscheid van de directeur der Publieke werken, de heer H.J. Dussen, werd een Trompetboom gepland in de Neringpassage. Aan de bomen hangen een soort grote sperziebonen, die niet eetbaar zijn. In een betonnen tegel staan de voetafdrukken van de directeur.

 

De Paardenkastanje

De Paardenkastanje in de Neringpassage werd geplant in 1980 door minister Tuijnman. Dat was om te vieren dat het de 50 miljoenste boom in Nederland was. Hier valt op dat bomen in de stad toch wel wat weinig ruimte wordt gegund: de boom is relatief klein gebleven vanwege de strakke bestrating eromheen. Wat meer ruimte zou de boom goed doen.

 

De Vleugelnoot

De Vleugelnoot voor de schouwburg is gepland naar aanleiding van de competitie om de groenste gemeente van Nederland, de Entente Florale. Lelystad werd derde, ondanks alle inspanningen. Het bordje met uitleg is overigens ontvreemd. Een prachtige boom.

 

Gewone Acacia

Daarna arriveren we aan het eind van onze safari bij de Gewone acacia nabij de Waag. Het hout van deze boom, Robinia, is bekend vanwege het kwalificatie ‘Europees hardhout’, dat wordt gebruikt in de weg- en waterbouw. De boom geurt heerlijk en heeft in juni prachtige bloesem. Daarom is deze boom populair bij de bijen.

 

 

We zijn aan het einde gekomen van de rondwandeling. Door de uitleg van Peter wandel je anders door het centrum en het verandert je kijk op iets dat zo vertrouwd en vanzelfsprekend, onze bomen. Die moeten we koesteren al was het maar vanwege de verkoeling die ze brengen in het stadshart.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *