Thema – URBN Village
URBN is co-creatie & kruisbestuiving
Kunst & Cultuur, sport, jong ondernemerschap, ontmoeting en educatie zijn de hoofdpijlers, maar daaronder is er alle ruimte voor disciplines als fashion, gaming, charity, tech of politics. Er is zelfs een URBN Media team rond film, fotografie en schrijven. Geen vaste programma’s, maar een aanbod dat wordt vormgeven naar de vraag en behoefte van jongeren.
URBN Village is een plek waar je naartoe kunt komen wanneer je precies weet wat je wilt, maar juist ook wanneer je (nog) geen idee hebt. Naast alle activiteiten binnen de specifieke pijlers en disciplines is er ook ruimte voor meer algemene presentaties, masterclasses en workshops rond actuele thema’s.
URBN Village voor jongeren door jongeren
Ondanks dat de zomer anders verloopt dan anders is stilzitten niet nodig deze zomer! Bij URBN kan je elke dag langskomen voor gezellige activiteiten! Bij URBN kan je je eigen talent tot ontwikkeling brengen en misschien ontdek je wel meer talenten dan je eerst dacht te hebben. Bij URBN is er een breed aanbod van sport en spel, art en creatieve bezigheden. Maak je eigen tracks in de studio, laat je T-shirt bedrukken, of ontwerp je eigen kleding. Upgrade je skills in onze game-corner, of waag een sprong op het free-run traject. Op onze focus-days richtten we op een specifiek onderdeel waar UBRN voor staat.
Een zomervakantie in Coronatijd
En nu? Daar zitten we dan, vakanties gaan niet door, festivals geschrapt, feestjes gaan vaak niet door, niet iedereen zit op bezoek te wachten en dan moet je ook nog eens de hele tijd afstand houden… Met deze vragen kwamen vlak voor de zomervakantie jongeren bij elkaar. Met Jakob van Jongeren Maken de Stad en Mark van URBN Village bedachten ze een geweldig plan: er zou een tijdelijk stadsstrand in het centrum moeten komen. Met als doel een coronaproof plek te realiseren waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, waar leuke dingen gedaan kunnen worden en waar ze alsnog een onvergetelijke zomer konden beleven.
De locatie was geregeld, Staatsbosbeheer werd bereid gevonden 200 kuub zand te leveren, er volgde zelfs een enthousiast gesprek met de burgemeester. Het praktische deel leek geregeld. Sportbedrijf, Jongerenwerk Lelystad en de Kubus haakten als partners direct aan en zorgden voor een geweldige programmering. Helaas bleek datgene wat we wilden bij nader inzien toch een vergunning nodig te hebben en de aanvraag daarvoor zou pas na de zomer rond zijn. Het idee van het strand is daarmee geparkeerd. Volgend jaar hopen we dit met nog meer partners in de stad alsnog te kunnen realiseren!
We legden ons niet neer bij een zomer waarin niks te doen zou zijn. Daarom hebben jongeren de afgelopen weken, samen met bovengenoemde partners, alsnog een geweldig programma met urban sport, art en fashion neergezet met inspirerende workshopdocenten. De gemeente gaf ons de ruimte om daarbij toch nog toffe dingen in het centrum te mogen organiseren. Daarmee werd de zomer van 2020 toch nog een beetje gered en we werken toe naar een nog toffere zomer in 2021!
Voorstellen: Marlijn Verheule
Schrijven is mijn grootste passie. Ik vertel graag verhalen. Die van mijzelf of van een ander. Buiten doe ik veel inspiratie op. In de trein, het park, of simpelweg op straat. Schrijven en onderzoeken, dat is wat ik het liefste doe. Een paar maanden geleden nog raakte ik geïnspireerd door de kleinste dingen.
Toen wij in maart te horen kregen dat we massaal moesten thuiswerken hield daarbij ook mijn stage op. Het thuiszitten deed me beseffen dat mijn inspiratie vaak van buitenaf kwam. Om deze drive weer terug te krijgen ging ik naar URBN. Sinds ik hier meerdere dagen in de week zit om onder andere mee te denken over de invulling van deze pagina, ben ik veel gegroeid. Ik heb mijn muze terug. Ik ontmoet dagelijks inspirerende mensen, en stap hier regelmatig buiten mijn comfort zone door nieuwe ervaringen op te doen. Want URBN focust niet alleen op je talent, maar ook op het talent wat je eventueel zou willen ontwikkelen. Je hoeft niet goed te zijn wanneer je hier begint, je moet het alleen willen. En dat is wat deze plek voor mij bijzonder maakt. Ik heb niet alleen mijn eigen muze terug, ik leer ook elke dag wat nieuws. En niets is leuker dan nieuwe dingen ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe ervaringen op doen.
JONG VOOR OUD
Boodschappenservice voor ouderen in Coronatijd
Veel mensen hebben een lastige tijd gehad tijdens de intelligente lockdown. Sinds de aankondiging van deze lockdown werden er echter overal mooie initiatieven uit de grond gestampt. In Lelystad kwam Fabian van Steenwijk op het idee om een boodschappenservice te starten voor doelgroepen die beperkt waren om naar buiten te gaan en hun eigen boodschappen te doen tijdens de coronaperiode.
‘Door de start van de lockdown, en een afgezegde tentamenweek hadden we een aantal weken extra vrij van school. De school had nog niet alle lessen gedigitaliseerd waardoor veel lessen niet door konden gaan. Ik wilde meer voor mijn stage gaan doen en heb samen met Jacob zitten brainstormen.
Vanuit de gedachte ‘wat kan je niet meer doen wanneer je het huis niet uit durft?’ hebben we drie verschillende projecten bedacht. Een boodschappenservice, maaltijden langsbrengen en het bezorgen van voedselpakketten vanuit de voedselbank. Mensen die gebruik wilden maken van de boodschappenservice belden naar stichting IDO. Met cadeaukaarten van de Jumbo en Albert Heijn deden wij de inkopen. We bezorgden de boodschappen bij de ouderen, en zij konden weer contactloos afrekenen. Mensen die voor twaalf uur hun boodschappen al hadden besteld konden die boodschappen dezelfde dag nog in huis krijgen.’ De boodschappenservice zorgde voor veel enthousiasme. ‘Het leukste was toch wel de dankbaarheid van de mensen bij wie je bezorgt. De ouderen waren altijd heel erg dankbaar dat je dit voor ze deed.’ Toch was het soms wel een uitdaging voor Fabian. ‘Met een grote Volvo door de straten van Lelystad rijden is niet heel eenvoudig.’